Amasya orta Karadeniz bölgesinde sırtını Karadeniz dağlarının iç kesimlerine dayamış, ortasından Yeşil Irmak geçen şirin bir şehir. Bir zamanlar Roma Cumhuriyeti’ne kafa tutmuş ve hemen herkesin dilinde olan Romalıların meşhur “Veni Vidi Vici” geldim, gördüm, yendim sloganını söylettiren Rum Pontus Krallığı’nın başkenti idi.
Pontus Krallığı’ndan günümüze en iyi korunmuş anıtlar, hemen şehrin biraz yukarısında, Harşena dağının dik kayalık yamacına yontularak yapılmış kaya mezarlardır.
Osmanlı döneminde ise Şehzadelerin genç yaşta devlet idaresini öğrenmek için atandıkları önemli bir sancaktı. Osmanlı döneminden günümüze çok sayıda camii, medrese ve cumbalı evler kalmıştır. Sultan Bayazid II külliyesi en önde gelen Osmanlı eseridir. Ayrıca yerel olarak “Yalı Boyu” denilen, Yeşil Irmağın kenarına adeta birer mimari hazine gibi dizilmiş cumbalı Osmanlı evleri Amasya’yı görülmesi, gezilmesi gereken yerlerin başına taşıyor. Bu konaklardan Hazeranlar Konağı restore edilerek Etnoğrafya müzesine çevrilmiştir. Yalı Boyu Osmanlı dönemi evlerin bazıları, günümüzde güzel butik otellere ve restorant, kafelere çevrilmiştir. Yeşil ırmak boyunca güzel bir yürüyüşü tavsiye ederim. Yürüyüş yolu boyunca, yolu Amasya’dan geçmiş ne kadar şehzade ve padişah varsa büstlerini görebilirsiniz. Elinde cep telefonu ile selfi çeken şehzade heykeli ise şehrin mizah anlayışının zirvesi sayılır. Bu arada meşhur coğrafyacı ve Geografika’nın yazarı Romalı M.Ö. 1. Yüzyıl gezgini Strabon’u da unutmamak gerek. Amasyalılar hemşehrileri olan Strabon’u da unutmamış ve Osmanlı şehzadelerinin yanına bir heykeli dikmişlerdir.
Amasya, Ferhat’ın uğruna dağları deldiği, Ferhat ve Şirin’in aşk destanına ev sahipliği yapmış bir yer. Ferhat’a atfedilen kayaya oyulmuş uzunca bir su yolu da vardır. Şehrin girişinde Amasya Erzincan yolunda Ferhat mevkinde ülkemizin ve dünyanın aşk destanlarına ithaf edilmiş olan Aşk Müzesi de son zamanlarda belediye tarafından ziyaret edilecek yerler listesine eklenmiştir.
Amasya’ya gitmişken buranın meşhur keşkek yemeğini mutlaka deneyin derim. Şehre tepeden bakan müthiş manzarası ile Ali Kaya restoranda Tokat kebabı da tavsiye edilir. Şehir içinde hemen saat kulesinin yanında olan Şehir Klübü de güzel bir yer. Hem içkinizi içebileceğiniz hemde güzel meze ve kebaplarını tadabileceğiniz bir mekan.
Arif Yaşa
20 yıldır rehberlik yapıyorum ve üniversite yıllarımdan beri seyahat ediyorum. Bir yerden başka bir yere beni götüren şey ise merak!
Gezgin blog’dan haber almaya ne dersiniz?
E-mailinizi bırakın, yazılarımızı size ulaştıralım.
E-mailinizi bırakın, yazılarımızı size ulaştıralım.