Selanik -ya da Yunanistan’daki adıyla Thessaloniki– Kuzey Yunanistan’da, Makedonya bölgesinde bir kent. Atina’dan sonra Yunanistan’ın ikinci büyük kenti. Mustafa Kemal’in doğduğu yer olması nedeniyle bizim için özel bir şehir.
Kimle konuşsanız mutlaka bir yakınının Anadolu ile bağlantısı var. Türk olduğunuzu duydukları zaman samimi bir şekilde yakınlık gösteriyorlar. İnanılmaz şekilde İzmir’e benzeyen bir şehir. THY’nin düzenli seferleriyle İstanbul’dan 50 dakikalık bir uçuş ya da otobüsle 7 saatte ulaşılabiliyor.

Türklerin büyük mübadelede Anadolu’ya göçü, şehrin çoğunluk nüfuslarından olan Yahudilerin Naziler tarafından deport edilip yok edilmesi sonrası, bu yüzyılın başında sadece %15 olan Yunanlı nüfus 1950 sonrası şehrin %95’ine ulaşmış. Selanik tam bir öğrenci kenti. 150.000 üniversite öğrencisi bu şehri genç ve dinamik bir şehir yapmış.

Nereyi Gezelim?

Kentte Osmanlı’dan kalma çok sayıda yapı var ve tamamı korunuyor. Beyaz Kule, Yedikule, Alaaddin Camii, Yeni Hamam, Bey Hamamı bunların en önemlileri. Fakat bu eserler dağınık noktalarda. Önerimiz bir araçla tepedeki Estapirgo’ya (kale) çıkıp panoramik Selanik manzarasını izledikten sonra, ara sokaklardan yürüyerek aşağı inmeniz. Bu yol üzerinde şehirdeki tek Bizans manastırı olan Moni Vlatadon ve kentin eski buluşma noktası Tsinari (Çınar) ilginç yerler.

Selanik
Öğrencilerin yoğun olduğu Kamara, Rotonda Meydanı, Navarino Meydanı ve Agia Sophia’dan geçerek denize ulaşabilirsiniz. Şehrin merkezi sayılan yer ise deniz kenarındaki Aristoteles Meydanı. Bu meydanda bulunan Electra Otel’in roof’una çıkıp frappe içerek meydanın, denizin ve tam karşınızdaki efsanevi Olimpos Dağı’nın keyfine varabilirsiniz.

Bu meydan sağa ve sola doğru deniz kenarında uzayan yol İzmir’in Kordonboyu’na çok benziyor. Onlarca kafe ve bar özellikle akşam saatlerinde tıklım tıklım genç insanlarla dolu.

Sağa limana doğru gittiğinizde Ladadika denen bölge kentin eğlence merkezi. Tavernalar, barlar bu bölgede yoğun. Sağ tarafa gittiğinizde ise şehrin simgesi haline gelmiş bir Osmanlı eseri olan Beyaz Kule ile karşılaşıyorsunuz.

Selanik beyaz kule
Bu noktadan doğuya doğru yeni yapılmış olan geniş sahil yolu yeni çekim merkezi olmuş. Meydanda etkileyici bir Büyük İskender heykeli ve şemsiyelerden yapılmış hoş bir enstalasyon var. Buradan ayrıca çok şık teknelerle küçük bir Selanik deniz turu yapabilirsiniz. Ücretsiz olduğunu da belirtelim, sadece içtiklerinizi ödüyorsunuz.
Selanik gezisi
Selanik gezisi
Ve elbette Atatürk’ün doğduğu ev. Türkiye Konsolosluğunun bahçesinde, güzel korunmuş fakat maalesef hemen hiç orijinal eşya kalmamış. Tam karşıdaki bakkalı bir Türk aile işletiyor. Buradan hediyelik eşyalar alabilirsiniz.

Ne Yiyelim?

Selanik mutfağı tam bir deniz ürünleri mutfağı. Balık pazarına bir uğrayın, ne söylemek istediğimi anlayacaksınız. Burada yetiştirilen özel bir midye var ki, dolması çok lezzetli. Selanik mutfağını tatmak için Athonos meydanı, Bit Pazarı, Kastra ve Ladadika’daki ucuz restaurantlar ideal. Biz Beyaz Kule karşısındaki Oval ve Kapani marketteki Ouzostonpinaka’da iki akşam yemeği yedik ve çok memnun kaldık. Özellikle Oval’de canlı müzik çok güzel.

Selanik sokakları
Fakat Anadolu’dan göçenlerin yoğunluğu nedeniyle hemen her şey tanıdık. Benim en sevdiğim şeylerden biri içinde mahlep olduğunu tahmin ettiğimiz simit oldu. Mutlaka denemelisiniz. İkinci sırada Kavala kurabiyesi var. Tulumba tatlısı bizimkinin 3 katı büyüklükte, neresinden ısıracağınızı şaşırıyorsunuz.

Şu yemekler zaten hepimize çok tanıdık gelecek: Keftedes (köfte), dolmades (dolma), imam bayıldı, boureki (börek), fasolada (kuru fasulye, fakat bizdekine göre çok daha iri), moussakka (musakka elbette). Bunun dışında bizim Yunan salatası dediğimiz horiatiki ve radika her dem taze. Peynir ise dünyada feta peyniri olarak bilinen bizim bildiğimiz beyaz peynir.

Selanik lezzetleri
Souflaki ise bizim şiş kebaba çok benziyor. Gyros ise bizim döner.

Balıklara gelince, garides, kalamarika, kefali, barbuni diyeyim, siz anlayın. Ahtapot’u saymıyorum bile. Elbette balık yanında Ouzo veya yerel şaraplar. Yerel biralar da oldukça iyi.

Tatlılarda Yoğurtlu elma tatlısı, Selanik tatlısı, Galaktaboureko, Selanik baklavası, tulumba tatlısı bize yakın tatlar. Sayısız tatlı için bize önerilen yer Gounari and Timisiki caddelerinin kesiştiği noktadaki Trigona Elenidis. Bunun yanında Sugarella, Estrella gibi modern tatlılar da var.

Selanik lezzetleri
Üstüne elbette Greek Coffee (Türk kahvesi’ne çok benzer) içiyoruz. Çay kültürü fazla gelişmemiş.

Gece hayatı nasıl derseniz bu biraz da ne tür müzik sevdiğinizle ya da nereden geldiğinizle ilgili. Bir Alman, Rembetiko çalan bir tavernadan çok rock çalan bir yer isteyebilir. Kordondaki Markiz ve Kalamaria bölgesindeki Shark daha çok club müziği severler için. Canlı rock severseniz Rover.

Türkiye’den gidenler için özel bir şehir Selanik. Niyetiniz ouzo ve balık eşliğinde rembetiko dinleyip sirtaki yapmaksa, Ladadika bölgesinde sayısız taverna var. Türk olduğunuzu öğrendiklerinde çiftetelli oynamaya da hazır olun.

Selanik bundan ibaret değil elbette. 1-2 saat mesafede Halkidiki var ki, plajları, gece hayatı ve doğasıyla başlı başına ayrı bir yazı konusu. Onu da başka bir yazıya bırakalım bizce.

Can Akgündüz

Can Akgündüz

Doktor. Turizmci. Gezgin.

Tüm yazıları ->

Gezgin blog’dan haber almaya ne dersiniz?
E-mailinizi bırakın, yazılarımızı size ulaştıralım.

Kayaköy, Fethiye

Kayaköy, Geçmişin Ruhu

Kayaköy, bir zamanlar Anadolu’nun zengin, renkli kültür mozaiğinden geriye kalmış anıtsal bir harabedir artık. Belki geleceği kurgularken Kayaköy’ün kulağımıza...
kaş

Kaş: Beni Özlüyormuşsun Öyle Diyorlar

Tam Kaş’a olan duygularımı nasıl anlatayım derken Candan Erçetin dedi ki; beni özlüyormuşsun, öyle diyorlar… Amacım Türkiye’nin en güzel dalış noktası olan Kaş’a gidip dalmaktı. Sonunda kalbim...
Kalemegdan

Balkanların Kalbinde Bir Kadim Kent: Belgrad

Belgrad. Yani beyaz şehir. Tam 44 kez savaşlar nedeniyle yakılıp yıkılan ve her seferinde kendi küllerinden doğan 7000 yıllık kadim kent. Tuna’yı biliriz hepimiz. Orta Avrupa’da geçmediği ülke,...
egenin pazarları

Ege’nin 8 Pazarı

Sebzenin meyvenin en tazesine, köylünün emekçisinin göz nurlarına bu pazarda ulaşılır. El emeğidir her şey, hiçbir şey dışarıdan gelmemiştir.  İşte Ege’nin kekik kokan 8 pazarı: 1) Tire Pazarı: Salı...
trakya bağ rotası

Trakya Bağ Rotası

Trakya, Türkiye’nin Avrupa’sı olmasına rağmen pek fazla bilinmeyen ya da bahsedilmeyen bir yer gibi gelmiştir bana hep. O yüzden bir hafta sonu arkadaşım Erkan ile beraber yola çıkarak, Trakyayı...
selanik, yunanistan turu

Başka Bir Selanik

Selanik -ya da Yunanistan’daki adıyla Thessaloniki– Kuzey Yunanistan’da, Makedonya bölgesinde bir kent. Atina’dan sonra Yunanistan’ın ikinci büyük kenti. Mustafa Kemal’in doğduğu yer olması...
iyonya turu

Filozofların İzinde Antik İyonya

Antik İyonya bölgesi, günümüz İzmir ve Aydın illerinin Ege sahil kesimini kapsayan bir bölge ve Anadolu’daki ilk Grek kültürünü barındırıyor. Tarihte zengin bir arkeolojik miras bırakan 12 İyon...
Hırvatistan

Split, Bir Hırvatistan Kaçamağı

Tarih’in doğa ve masmavi Adriyatik deniziyle iç içe geçtiği, bir yarımada üzerine kurulmuş olan Split, başkent Zagreb’e yaklaşık 400 km. uzaklıkta. Dalmaçya’nın incisi bu muhteşem şehir kesinlikle...
Nemrut

Tanrılar Tahtı Nemrut Dağı

Türkiye’de beni en çok etkileyen yerlerin başında gelir Nemrut Dağı. Dünyanın en ilgi çekici tarihi miraslarından birisidir. Hem günü doğurmak hem de batırmak için mükemmel bir yerdir. Ayrıca Nemrut...
Haremden boğaz

Üsküdar, Bir Yürüyüşün Ardından!

Üsküdar, Boğazın Anadolu yakasında günde milyon insanın transit geçtiği bir yer. Hemen herkesin iskelesine uğramışlığı vardır. İskelenin ötesinde bambaşka bir Üsküdar var. Osmanlı döneminde Valide...
Gezgin Tayfa Logo

Gezgin Tayfa'ya Katılın!

Turlarımız ve kampanyalarımız hakkında bilgi almak ister misiniz? E-posta adresinizi bırakın, size ulaşalım.

Katıldığınız için teşekkür ederiz!

Pin It on Pinterest

Share This

Keşfettikçe paylaşalım!

Bu yazıyı arkadaşlarınıza ulaştırmaya ne dersiniz?

WhatsApp chat