Türklerin büyük mübadelede Anadolu’ya göçü, şehrin çoğunluk nüfuslarından olan Yahudilerin Naziler tarafından deport edilip yok edilmesi sonrası, bu yüzyılın başında sadece %15 olan Yunanlı nüfus 1950 sonrası şehrin %95’ine ulaşmış. Selanik tam bir öğrenci kenti. 150.000 üniversite öğrencisi bu şehri genç ve dinamik bir şehir yapmış.
Nereyi Gezelim?
Kentte Osmanlı’dan kalma çok sayıda yapı var ve tamamı korunuyor. Beyaz Kule, Yedikule, Alaaddin Camii, Yeni Hamam, Bey Hamamı bunların en önemlileri. Fakat bu eserler dağınık noktalarda. Önerimiz bir araçla tepedeki Estapirgo’ya (kale) çıkıp panoramik Selanik manzarasını izledikten sonra, ara sokaklardan yürüyerek aşağı inmeniz. Bu yol üzerinde şehirdeki tek Bizans manastırı olan Moni Vlatadon ve kentin eski buluşma noktası Tsinari (Çınar) ilginç yerler.
Bu meydan sağa ve sola doğru deniz kenarında uzayan yol İzmir’in Kordonboyu’na çok benziyor. Onlarca kafe ve bar özellikle akşam saatlerinde tıklım tıklım genç insanlarla dolu.
Sağa limana doğru gittiğinizde Ladadika denen bölge kentin eğlence merkezi. Tavernalar, barlar bu bölgede yoğun. Sağ tarafa gittiğinizde ise şehrin simgesi haline gelmiş bir Osmanlı eseri olan Beyaz Kule ile karşılaşıyorsunuz.
Ne Yiyelim?
Selanik mutfağı tam bir deniz ürünleri mutfağı. Balık pazarına bir uğrayın, ne söylemek istediğimi anlayacaksınız. Burada yetiştirilen özel bir midye var ki, dolması çok lezzetli. Selanik mutfağını tatmak için Athonos meydanı, Bit Pazarı, Kastra ve Ladadika’daki ucuz restaurantlar ideal. Biz Beyaz Kule karşısındaki Oval ve Kapani marketteki Ouzostonpinaka’da iki akşam yemeği yedik ve çok memnun kaldık. Özellikle Oval’de canlı müzik çok güzel.
Şu yemekler zaten hepimize çok tanıdık gelecek: Keftedes (köfte), dolmades (dolma), imam bayıldı, boureki (börek), fasolada (kuru fasulye, fakat bizdekine göre çok daha iri), moussakka (musakka elbette). Bunun dışında bizim Yunan salatası dediğimiz horiatiki ve radika her dem taze. Peynir ise dünyada feta peyniri olarak bilinen bizim bildiğimiz beyaz peynir.
Balıklara gelince, garides, kalamarika, kefali, barbuni diyeyim, siz anlayın. Ahtapot’u saymıyorum bile. Elbette balık yanında Ouzo veya yerel şaraplar. Yerel biralar da oldukça iyi.
Tatlılarda Yoğurtlu elma tatlısı, Selanik tatlısı, Galaktaboureko, Selanik baklavası, tulumba tatlısı bize yakın tatlar. Sayısız tatlı için bize önerilen yer Gounari and Timisiki caddelerinin kesiştiği noktadaki Trigona Elenidis. Bunun yanında Sugarella, Estrella gibi modern tatlılar da var.
Gece hayatı nasıl derseniz bu biraz da ne tür müzik sevdiğinizle ya da nereden geldiğinizle ilgili. Bir Alman, Rembetiko çalan bir tavernadan çok rock çalan bir yer isteyebilir. Kordondaki Markiz ve Kalamaria bölgesindeki Shark daha çok club müziği severler için. Canlı rock severseniz Rover.
Türkiye’den gidenler için özel bir şehir Selanik. Niyetiniz ouzo ve balık eşliğinde rembetiko dinleyip sirtaki yapmaksa, Ladadika bölgesinde sayısız taverna var. Türk olduğunuzu öğrendiklerinde çiftetelli oynamaya da hazır olun.
Selanik bundan ibaret değil elbette. 1-2 saat mesafede Halkidiki var ki, plajları, gece hayatı ve doğasıyla başlı başına ayrı bir yazı konusu. Onu da başka bir yazıya bırakalım bizce.
Can Akgündüz
E-mailinizi bırakın, yazılarımızı size ulaştıralım.